Pewien gatunek królików (funkcja wykładnicza)
Króliki: Pewien gatunek królików rozmnaża się w tempie określonym w funkcji K(x)= 20* (2,5)0,1x gdzie
x oznacza czas liczony w miesiącach, a K(x) liczebność populacji po x miesiąca
c) ile lat potrzeba aby liczba królików zwiększyła się o 1462,5%
Dodam, że przeglądałem to zadanie na kilku forach, ale nadal nie wiem skąd się bierze wynik 30
miesięcy = 2.5 lata. Tzn. dochodzę do momentu gdy mam równanie 2945=(2.5)0.1x * 20 i jakbym
to nie zaczął rozkładać to mi zostanie tylko, że 147.25 = (2.5)0.1x, a 147.25 nie da się
zamienić na 2.5 to co z tym trzeba zrobić?
Dodam, że zadanie z podstawy, więc bez sposobów z rozszerzenia bym prosił.
28 paź 18:44
Króliki: Okej, znalazłem błąd. Populacja po zwiększeniu o 1462.5% liczy 292.5, a nie 2945.
28 paź 18:57
Króliki: Reszta wychodzi już okej.
28 paź 18:58