matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
michal:
1
5
log
4
√
x
+
log
4
(x+4)=
2
4
28 paź 18:43
M:
26 wrz 06:40
M:
16 wrz 18:31
P i P :
1
5
log
4
√
x
+
log
4
(x+4)=
2
4
D=x>0
5
log
4
√
x
+log
4
√
x+4
=
4
5
log
4
√
x(x+4)
=
4
4
5/4
=
√
x
2
+4x
4
4
√
4
=
√
x
2
+4x
(do potęgi drugiej (4
4
√
4
)
2
=x
2
+4x x
2
+4x=32 x
2
+4x−32=0 Δ=144
−4−12
x
1
=
=−8 ∉ do zbioru rozwiązań
2
−4+12
x
2
=
=4 należy do dziedziny
2
Odp x=4
16 wrz 19:28