FUNKCJE ODWROTNE! POMOCY
Mateusz: Cześć,
aktualnie jestem na studiach 1 roku i potrzebuje pomocy w funkcjach odwrotnych.. Wykładowca
marnie nam to objaśnił i mam kłopot

f(x)=log
3(x+1) log ma podstawę 2
| | ⎧ | −x2 gdy x<0 | |
| g(x)= | ⎩ | 2+x gdy x≥0 |
|
h(x)=3−
3√x+2
28 paź 18:13
razor: y = log23(x+1)
3√y = log2(x+1)
23√y = x+1
x = 23√y − 1
zamieniamy
y = 23√x − 1
28 paź 18:16
Mila:
1) D:
x+1>0
x>−1
28 paź 18:26
Mateusz: dzięki wielkie, jakieś propozycje dla g(x) i h(x)?
28 paź 18:27
Mateusz: Ogólnie 3 funkcja wyszła mi h
−1(y)=(3−y)
3−2. Gorzej z tą środkową
28 paź 18:30