Wykaż, że liczba 5^12-4^6 dzieli się przez 21.
Lola123: Wykaż, że liczba 512−46 dzieli się przez 21.
28 paź 18:09
Kacper:
Wyłącz 21 przed nawias.
28 paź 18:10
Lola123: Nie jestem najlepsza z matmy, a to jest zadanie dodatkowe, więc byłabym wdzięczna za
rozwiązanie...
28 paź 18:11
razor: (56)2−(43)2 − rozkładasz dalej ze wzoru skróconego mnożenia
28 paź 18:13
Janek191:
Czy jest
512 − 46 = 512 − (22)6 = ( 56)2 − ( 26)2 = ...
28 paź 18:15
Lola123: Wasze, co prawda mądre, ale dla mnie niejasne rady, są bezużyteczne. Proszę o rozwiązanie ;c
28 paź 18:16
Kacper:
Wolisz gotowca...
28 paź 18:20
Lola123: Wiem, że wygląda to tak jakbym czekała aż ktoś właśnie zrobi mi gotowca, ale macie do czynienia
z typowym biol−chemem
28 paź 18:26
Janek191:
Zastosuj wzór a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
28 paź 18:30
Lola123: próbuje, ale nie sądzę, że to co właśnie obliczyłam miało jakiś matematyczny sens
28 paź 18:34
Janek191:
(56)2 − (26)2 = ( 56 − 26)*( 56 + 26) = ((53)2 − (23)2)*( 56 + 26) =
= ( 53 − 23)*( 53 + 23)*( 56 + 26) = ( 125 − 8)*( 125 + 8)*( 56 + 26) =
= 117*133*( 56 + 26) = (3*39)*( 7* 19)*( 56 + 26) = ( 3*7)*39*19*( 56 + 26) =
= 21 *[ 39*19*( 56 + 26)} − liczba podzielna przez 21
======================
oraz przez 3 , 7, 19,13, itd.
28 paź 18:36
Janek191:
Nauczyciel pewnie i tak nie uwierzy w samodzielność rozwiązania
28 paź 18:37
Adrian: Skoro jesteś typem bio−chema to dobra ocena z matmy do niczego nie jest ci potrzebna...
28 paź 18:38
Lola123: Niby tak, ale 4 błąka mi się gdzieś tam z tyłu głowy

. W każdym razie jestem bardzo wdzięczna
za rozwiązanie. Dziękuje!
28 paź 18:41
Eta:
Ze wzorów
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) i a2−b2=(a−b)(a+b)
(54)3−(42)3=(54−42)*(58+54*42+44)= (52−4)*(52+4)(58+54*42+44)=
(25−4)*(52+4)*(............)= 21*( ...)*(...........) −− podzielna przez 21
28 paź 23:27