zbiory
rok: Dane są zbiory:
A={(x,y) ∊R
2 : x + 2y < 4} oraz
B={(x,y) ∊R
2 : y − x
2 + 4 < 0}
Wyznaczyć A∩B, A∪B, A\B i B\A
Nie bardzo wiem jak to ugryźć
28 paź 18:03
Kacper:
Narysuj te zbiory w układzie współrzędnych.
28 paź 18:10
romuald: Z pierwszego to będzie x=−1 a y=−2? i promień 2?
28 paź 18:17
rok: No właśnie, kurczę, tego nie kumam

Jest ten dziwny wzór, ale nie wiem jak się do tego
ustosunkować...
28 paź 18:18
Kacper:
Jaki promień? Widzisz tam równanie okręgu?
28 paź 18:19
rok: To co to jest?
28 paź 18:20
rok: Anyone?
28 paź 18:42
5-latek: 2y<4−x to y< .....
Powinno byc dobrze ale zmylilo mnie to R2
28 paź 18:47
Kacper:

Zbiór B samemu.
28 paź 18:52
rok: Jak to zrobiłeś?
28 paź 18:54
rok: Aaa, dobra, już kumam. jak zrobię B to sprawdzicie, czy dobrze?
28 paź 18:55
Kacper:
28 paź 18:55
rok: Cholera, nie wiem jak tu sie rysuje

To będzie parabolka skierowana do dołu z wierzchołkiem 4? Miejsca zerowe to −2 i 2 i pole
zakreskowane to będzie to co jest na zewnątrz od paraboli?
28 paź 19:03
5-latek: A czemu taka parabola ?
Z tego co mi wiadamo to rownanie paraboli jest takie y=ax2+bx+c
28 paź 19:08
rok: No ale jak weźmiemy, że y=x2−4 (po przeniesieniu na drugą stronę), to otrzymamy, że
y=(x−2)(x+2), gdzie "x" to miejsca zerowe
28 paź 19:12
rok: Chyba, że źle myślę?
28 paź 19:12
5-latek:

Wedlug mnie bedzie tak
28 paź 19:25
rok: No tak! Ale ze mnie głupek, zapomnialem, ze po przeniesieniu "x" ma on współczynnik dodatni...
echhh, dzieki wielkie
28 paź 19:29
5-latek: Zdarza sie kazdemu
28 paź 19:30