matma
Blue: Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie występuje dokładnie dwa razy cyfra 0, a suma
cyfr jest równa 5.
A więc tak: dwa razy cyfra 0, czyli trzy pozostałe liczby to 1,1,3 lub 1,2,2 , ale co dalej, bo
próbuje to regułą mnożenia załatwić, ale coś chyba źle liczę....
Pomożecie

?
28 paź 17:56
Mila:
| | 4! | |
1) 5=1+1+3+0+0 liczba mozliwości |
| =12 |
| | 2! | |
Pierwszej cyfry nie ruszamy, pozostałe przestawiamy na 4! sposobów i dzielimy na 2!bo 0
powtarza sie 2 razy.
| | 4! | |
2) 5=3+1+1+0+0 liczba mozliwości |
| =6 |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
3) 5=1+2+2+0+0 liczba mozliwości |
| =6 |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
4) 5=2+1+2+0+0 iczba mozliwości |
| =12 |
| | 2! | |
Może nic nie opuściłam .
28 paź 18:16
Blue: Kurcze, sama bym na to nie wpadła − na to dzielenie przez 2, nie ma innego sposobu?
28 paź 18:26
Blue: Wynik na pewno jest dobry , bo w odpowiedziach mam 36
28 paź 18:26
Kacper:
Jest z użyciem kombinacji.
28 paź 18:27
Mila:
Możes zastosować kombinacje, ale nie szukaj gwiazd na niebie.
1)
1,1,3,0,0
| |
wybiersz dwa miejsca dla zer, mnozysz to przez 2! , bo 1 i 3 mozesz przestawić na 2! |
| |
sposobow.
I będziesz miała:
| 4! | | 4! | |
| *2! = |
| =12 to SAMO, ale więcej roboty. |
| 2!*2! | | 2 | |
Zrób resztę z kombinacjami.
28 paź 18:31
Blue: Ok, dzięki
28 paź 19:04
ww: √sin2p
7 sty 15:49