Przekształcenie
Magik: MOGĘ PRZEKSZTAŁCIC W TEN SPOSÓB?
xydy=(y
2+x)dx /: dx
xyy'=y
2+x /xy
y'=y+1
28 paź 17:41
Hurwitz: Ostatnie przejście jest błędne. No i założenia (jeżeli jesteś na matematyce
28 paź 17:45
Magik: a jak byś zrobił ost przejście , nie nie jestem na matematyce
28 paź 17:48
28 paź 17:52
Magik: rozumiem spróbuje sam do tego dojść
bo nie widze jeszcze jak to zrobiles
28 paź 17:59
Magik: dobrze doszedłem już do tego... ale wiesz , sam bym na to nigdy nie wpadł że tak trzeba
kurczę..
28 paź 18:04
Hurwitz: Przecież sam na to wpadłeś
28 paź 18:09
Magik: | 1 | | z | |
| z'= |
| a już po przejściu na bernulliego podstawiając Z dobrze mam wyliczone? czy |
| 2 | | x | |
cos innego CI wyszło? możesz sprawdzić?
28 paź 18:15
Hurwitz: Nie liczyłem tego, ale wygląda dobrze.
28 paź 18:42
Magik: może dobrze ale poziej porównam do zera
12z'−
zx=0
i kurczę dochodzę do momentu gdzie trzeba liczyć całki i co normalnie później mogę liczyć całke
z zera

bo wychodzi C'(x)=0
28 paź 18:46
Hurwitz: | | dz | | 2z | | dz | | 2dx | |
z'= |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ ln|z|=lnx2 +C ⇔ z=Cx2 |
| | dx | | x | | z | | x | |
28 paź 21:16