kombinatoryka
Blue: Wykaż, że jeśli n i k są liczbami naturalnymi takimi, że k+1≤n, to:
28 paź 17:37
Mila:
Rozpisuj lewą stronę.Wychodzi ładnie.
28 paź 17:38
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Ten dowod jest w kazdej ksiazce . Podejrzewam ze kolezanka nawet do nie nie zaglada tylko robi
zadania ze zbiorow
28 paź 17:41
Janek191:
W starych książkach
28 paź 17:43
Mila:
Teraz mało korzystają z podręczników, a nawet niektórzy nauczyciele nie zalecaja kupować, tylko
przygotowują kserówki z zadaniami, co prowadzi do tego, że uczniowie nie rozumieją tekstu
matematycznego, nie potrafią korzystac z podręcznika.
Blue na pewno popełniła błędy w przekształceniach i dlatego jej nie wychodzi, ale to
ambitna maturzystka.
28 paź 17:49
28 paź 17:57
Blue: Mila, miałaś racje, to jest proste, już mi wszystko wyszło, nie wiem dlaczego na początku się
zgubiłam
28 paź 18:07
5-latek: Dowod:
| | | | n! | | n! | |
+ | = |
| + |
| = |
| | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| | n!(k+1)+n!(n−k) | | n!(n+1) | |
= |
| = |
| = |
| | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
| (n+1)! | | | |
| = | cnu |
| (k+1)!((n+1−(k+1))! | | |
28 paź 18:08
Blue: Ja doprowadziłam do czegoś takiego, że na końcu mi wyszło n+1=n+1
28 paź 18:13
Mila:
Pewnie trochę prawą stronę przekształciłaś, to tez dobrze.

i ładnie jest u
5−latka
28 paź 18:19
Blue: Dzięki Wam za pomoc
28 paź 18:20
5-latek: No to masz dwa dowody
Moj z ksiazki z 1973r .
28 paź 18:21