Planimetria :)
Kasia : Witam

Dla trójkąta równoramiennego o podstawie 10 i ramionach 13. Oblicz:
a) pole trójkąta
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
c) promień okręgu opisanego na trójkącie
Bardzo proszę o pomoc
28 paź 17:33
5-latek: Żartujesz sobie chyba
Nie potafisz posdtawic danych do gotowych wzorow ?
Zajrzyj do ksiazki
28 paź 17:36
Janek191:

h = 12 ( z tw. Pitagorasa )
Reszta − gotowe wzory
28 paź 17:39
Janek191:
Np. pole z wzoru Herona

lub normalnie
28 paź 17:41
Kasia : Dzięki za pomoc mądry 5−latku .
Żegnam .
28 paź 17:42
Kasia : Dzięki Janek191 , pozdrawiam
28 paź 17:43
5-latek:
28 paź 17:43
Janek191:
P = 0,5 r* L
| | 2 P | |
r = |
| , gdzie L − obwód Δ |
| | L | |
============================
to
===============
W tym zadaniu: a = 10 oraz b = c = 13
28 paź 17:47