1. Na rysunku przedstawiono graniastosłup prawidłowy sześcianu, jaką miarę ma kąt α ?
Zielona kropka− kąt α
Niebieska− 3 cm
różowa− √3/2
Odpowiedzi: A) 60◯ B) 30◯ c) ok 50◯ D) ok 70◯
2. Pole powierzchni bocznej stożka o tworzącej 8 i promień podstawy 2 jest równe:?
A) 16π B)16 c)14π D)14
3.Rysunek przedstawia przekrój poprzeczny 25−metrowego basenu. Szerokość basenu wynosi 15
metrów. Oblicz ile litrów wody mieści się w tym basenie.
Kropka pomarańczowa− 105cm
różowa− 135 cm
zielona− 270
szara− 10 m
czerwona− 8m
niebieska− 7m
4. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 i jest nachylona pod kątem
50st. Oblicz wysokość tego ostrosłupa(wynik zaokrąglij do jedności).
| h | h | 3 | |||||||||||||
tg α = | = | = | = √3 | ||||||||||||
| 2r | 2a |
|