Rozwiąż równanie
FHA: log
2(25
x+3 − 1) = 2 + log
2(5
x+3 +1 )
W tym zapisie przeszkadza mi niestety →
2.
Mógłbym to tak zapisać

log
2(25
x+3 − 1) = log
2(4* 5
x+3 +1)
28 paź 17:13
razor: zamień 2 na log24 i skorzystaj z loga+logb = log(a*b)
28 paź 17:15
FHA: razor, no to chyba tak zapisalem co nie?
28 paź 17:16
razor: 4*(5x+3+1) = ...
28 paź 17:17
FHA: No tak o to dokładnie chodziło, tylko jak to wymnożyc
28 paź 17:19
FHA: ok już widzę
28 paź 17:20
FHA: log
2(25
x+3 −1 ) = log
2 4*(5
x+3 +1 )
25
x+3 −1 = 4*(5
x+3 +1 )
25
x * 25
3 −1 = = 4* ( 5
x * 5
3 + 1)
5
2x * 5
6 − 1 = 4* ( 5
x * 5
3 + 1) /:
5x * 53 + 1
Można tak zrobić?
28 paź 17:29
Janek191:
Podstawienie :
5x = t
wtedy 52x = ( 5x)2 = t2
28 paź 17:32
FHA: @@, Janek191
52x * 56 − 1 = 4*(5x*53 + 1)
5x = t
15625t2 −1 = 4(125t +1 )
15625t2 −1 = 500t + 1
15625t2 − 500t − 2 = 0
o to chodziło?
28 paź 17:36
FHA:
28 paź 17:45
ZKS:
Chodzisz do I liceum czy II?
28 paź 17:49
FHA: 3
28 paź 17:51
ZKS:
Jeżeli tak to musisz uważać na błędy, które robisz, a wynikają one chyba z nieuwagi.
... = 4(53 * t + 1)
... = 4 * 53 * t + 4
28 paź 17:55
razor: możesz robić tak jak chcesz
52x*56−1 = 4*(5x*53+1)
(5x*53)2−1 = 4*(5x*53+1)
(5x*53−1)(5x*53+1) = 4*(5x*53+1) | /(5x*53+1) ≠ 0 − sprawdź
5x*53−1 = 4
5x+3 = 5
x = −2
28 paź 17:55
FHA: dziękuje Razor

, czyli dobrze chcialem zrobic tylko musialem wpierw poskladać w calosc
28 paź 18:14