Wektory
Edyta: Sprawdź, cz wektory są liniowo niezależne
sinx, cosx, 2x2−x+2
28 paź 17:03
Hurwitz: Są (zakładam, że nad ciałem R).
Rozpisz ich kombinację liniową:
a sinx + b cosx + c (2x2−x+2) = 0 ∀x∊R
Pytasz, czy a=b=c=0?
Podstawiając za x kolejno:
x=0:
a + b +2c=0
x=π
−b +c (2π2 − π +2) = 0
x=−π
−b + c(2π2 + π +2) =0 \
otrzymujesz do rozwiązania układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Jego jedyne
rozwiązanie to (a,b,c)=(0,0,0).
28 paź 17:14
Hurwitz: Zamiast x=0 weź x=π/2
a + c(π2/2 − π/2 +2)=0
28 paź 17:16