matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o podpowiedz
Saper34:
Wyznacz n, wiedzac ze n∊N+
n
n−1
2n
2n−2
+
=18
28 paź 17:02
Janek191:
n
n − 1
2 n
2n − 2
+
= 18
n !
(2n) !
+
= 18
( n −1) ! *1
( 2 n − 2) ! *2
( 2 n − 1)* 2n
n +
= 18
2
n + 2 n
2
− n = 18 2 n
2
= 18 n
2
= 9 n = 3 ====
28 paź 17:12