trygonometria
trallx: od chwili męczę się z pewnym zadaniem. Liczę je w moim mniemaniu poprawnie, ale gdzieś mam błąd
i nie mogę go odnaleźć, czy ktoś mógłby przeanalizować moje obliczenia.
| | 1 | |
(sin2x+cos2x)2 − 2sin2xcos2x = |
| |
| | 2 | |
| | pi | | pi | | 3pi | | pi | |
x = |
| + k |
| v x = |
| + k |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
28 paź 16:58
Hurwitz: 2sin2xcos2x ≠ (2sinxcosx)2
28 paź 17:00
trallx: yhy... tzn 2 przeszkadza w tym, aby zastosować wzór na sinus konta podwójnego

a można zrobić
| | 1 | | 1 | |
coś takiego 2(sin2xcos2x) = 2( |
| sin2x)2 = 2( |
| sin22x) |
| | 2 | | 4 | |
28 paź 17:06
Hurwitz: To jest dobrze.
28 paź 17:08
trallx: W takim razie dziękuję bardzo za pomoc i wracam do nauki.
28 paź 17:10