prosze pomóżcie
Agnieszka: Dany jest okrąg o środku w punkcie A i promieniu 6 cm. Jaki warunek spełnia promień okręgu o
środku w punkcie B, gdzie |AB|= 8 cm, jeśli dane okręgi:
a.) są styczne wewnętrznie
b.) są rozłaczne zewnętrznie
14 lis 19:05
Basia:
r1=6
AB=8
r2 promień drugiego
a)
|r2−r1|=AB
|r2−6|=8
r2−6=8 lub r2−6=−8
r2=14 lub r2=−2 (niemożliwe, bo promień nie może być ujemny)
czyli r2=14
b)
r1+r2<AB
6+r2<8
r2<2
14 lis 19:18
Agnieszka: dziękuję bardzo, tylko w tych przecinających się to wg odp ma wyjść r∊(0,2) dlaczego tak?
14 lis 22:53
Godzio: no promien nie może być ujemny ani =0 bo wtedy by to był punkt a nie okrąg
14 lis 22:57