rownania
paula4567: Pomozcie jak wigole zaczac to zadanie. Oblicz dla jakich argumentow wartosci funkcji f(x)=5/x i
g=(x)1−3/x−1
28 paź 16:36
5-latek: Na poczatek to przepisz dokladnie tresc zadania a potem sie pomoze
28 paź 16:39
Janek191:
Czy nie powinien być taki zapis :
28 paź 16:43
paula4567: Oblicz dla jakich argumentow wartosc funkcji f(x)=5/x i g=(x)1−3/x−1 inaczej nie moge bo pisze
na telefonie .
28 paź 16:44
paula4567: Jeju siedze na telefonie bo popsul mi sie internet, gdybym siedziala na laptopie napisalabym
jak osoba powyzej no ale na telefonie nie moge.
28 paź 16:45
5-latek: Czesc Janek
Nie naszym zadaniem jest domyslanie sie jak ma byc napisane .
Autor postu jest pewnie na forum i powinien sam napisac . jesli go nie ma to porawi pozniej
28 paź 16:45
paula4567: NIE MAM TERAZ DOSTEPU DO INTERNETU NA LAPTOPIE I NIE MOGE POPRAWIC SAMA, poniewaz na telefonie
nie mam takich funkcji jak na laptopie na napisanie tak jak powinno byc.
28 paź 16:51
5-latek: Dalej tresc nie jest porawiona bo nie wiemy jakie te wartosci tych funkcji maja byc (rowne ,
mniejszse albo wiekszse od czegos
28 paź 16:53
paula4567: F(x) = 5 przez x i g(x) =1−3 przez x−1
28 paź 16:54
5-latek: PO drugie nie musisz krzyczec bo o tym juz piasalas.
28 paź 16:54
paula4567: Sa rowne.
28 paź 16:54
5-latek: Teraz jest good
| | 5 | | 3 | |
nalezy rozwiazac rownanie |
| = 1− |
| czyli przyrownac te funkcje do siebie(wiesz jak |
| | x | | x−1 | |
dalej ?
28 paź 16:59
paula4567: To akurat wiem. Tylko chodzi mi co zrobic z ta 1 bo jakby tej 1 nie bylo to wymnozylabym na
krzyz bo to jest proporcja ale nie wiem jak ugryzc ta 1. Nie mam zadnych podobnych przykladow
w zeszycie...
28 paź 17:01
5-latek: NO to czego chytrusko nie napisalas :
| | 5 | | 3 | |
Doszlam do tego ze |
| =1− |
| ale dalej nie wiem jak ? |
| | x | | x−1 | |
Zrob najpierw zalozenia co do mianownikow
| | x−1 | |
A ja CI wtedy bym podpowiedzial ze 1= |
| i wtedy prawa strona do wspolnego mianownika |
| | x−1 | |
i juz wiadomo
28 paź 17:06
paula4567: X jest rozne od 1. Ale nadal nie rozumiem. I czemu chytrusko ?
28 paź 17:10
5-latek: x≠0 i x−1≠0 to x≠1
| 5 | | x−1 | | 3 | |
| = |
| − |
| sprowadzam do wspolego mianownika (x−1) |
| x | | x−1 | | x−1 | |
| 5 | | x−4 | |
| = |
| teraz sama (masz swoja proporcje |
| x | | x−1 | |
28 paź 17:15
paula4567: Dziekuje bardzo i przepraszam za moje brzydkie zachowanie. Dalej juz sobie poradze
28 paź 17:21
5-latek: A tam juz brzydkie

Ciesze sie ze moglem pomoc
28 paź 17:22
paula4567: Marze zeby tak rozumiec matematyke jak ci wszyscy co pomagaja rozwiazac zadania na tej stronie.
Yh
28 paź 17:26
5-latek: Powiem CI tak po cichu na ucho
ze marzenia sie spelniaja )
Troche trzeba im pomoc i bedzie dobrze
28 paź 17:29