Układy równań liniowych
Adrian: Dane są proste o równianach y=x+m i y=mx−4. Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia
tych prostych należy do wykresu funkcji y=2x−2 ?
Nie wiem jak to zrobić, próbowałem układ równań rozwiązywać, ale coś nie wychodziło

Pozdrawiam i proszę o pomoc
28 paź 16:19
Janek191:
y = x + m
y = m x − 4
−−−−−−−
Szukam punktu przecięcia tych prostych :
x + m = m x − 4
x − m x = − m − 4
x*( 1 − m) = − m − 4
| | − m − 4 | | m + 4 | |
x = |
| = |
| ; m ≠ 1 |
| | 1 − m | | m − 1 | |
więc
| | m + 4 | | m + 4 | | m*( m − 1) | |
y = x + m = |
| + m = |
| + |
| = |
| | m − 1 | | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 + m2 − m | | m2 + 4 | |
= |
| = |
| |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 | | m2 + 4 | |
Wstawiam |
| za x oraz |
| za y do równania |
| | m − 1 | | m − 1 | |
y = 2 x − 2
| | m2 + 4 | | m + 4 | |
|
| = 2* |
| − 2 |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| m2 + 4 | | 2 m + 8 | |
| = |
| − 2 / * ( m − 1) |
| m − 1 | | m − 1 | |
m
2 + 4 = 2m + 8 − 2*( m − 1)
m
2 + 4 = 2 m + 8 − 2 m + 2
m
2 + 4 = 10
m
2 = 6
m = −
√6 lub m =
√6
=====================
28 paź 17:04
Janek191:
y = x + m
y = m x − 4
−−−−−−−
Szukam punktu przecięcia tych prostych :
x + m = m x − 4
x − m x = − m − 4
x*( 1 − m) = − m − 4
| | − m − 4 | | m + 4 | |
x = |
| = |
| ; m ≠ 1 |
| | 1 − m | | m − 1 | |
więc
| | m + 4 | | m + 4 | | m*( m − 1) | |
y = x + m = |
| + m = |
| + |
| = |
| | m − 1 | | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 + m2 − m | | m2 + 4 | |
= |
| = |
| |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 | | m2 + 4 | |
Wstawiam |
| za x oraz |
| za y do równania |
| | m − 1 | | m − 1 | |
y = 2 x − 2
| | m2 + 4 | | m + 4 | |
|
| = 2* |
| − 2 |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| m2 + 4 | | 2 m + 8 | |
| = |
| − 2 / * ( m − 1) |
| m − 1 | | m − 1 | |
m
2 + 4 = 2m + 8 − 2*( m − 1)
m
2 + 4 = 2 m + 8 − 2 m + 2
m
2 + 4 = 10
m
2 = 6
m = −
√6 lub m =
√6
=====================
28 paź 17:04
Janek191:
y = x + m
y = m x − 4
−−−−−−−
Szukam punktu przecięcia tych prostych :
x + m = m x − 4
x − m x = − m − 4
x*( 1 − m) = − m − 4
| | − m − 4 | | m + 4 | |
x = |
| = |
| ; m ≠ 1 |
| | 1 − m | | m − 1 | |
więc
| | m + 4 | | m + 4 | | m*( m − 1) | |
y = x + m = |
| + m = |
| + |
| = |
| | m − 1 | | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 + m2 − m | | m2 + 4 | |
= |
| = |
| |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| | m + 4 | | m2 + 4 | |
Wstawiam |
| za x oraz |
| za y do równania |
| | m − 1 | | m − 1 | |
y = 2 x − 2
| | m2 + 4 | | m + 4 | |
|
| = 2* |
| − 2 |
| | m − 1 | | m − 1 | |
| m2 + 4 | | 2 m + 8 | |
| = |
| − 2 / * ( m − 1) |
| m − 1 | | m − 1 | |
m
2 + 4 = 2m + 8 − 2*( m − 1)
m
2 + 4 = 2 m + 8 − 2 m + 2
m
2 + 4 = 10
m
2 = 6
m = −
√6 lub m =
√6
=====================
28 paź 17:04
Adrian: Dzieki
28 paź 17:33
Metis: Janek powtarzasz się
28 paź 17:34
Janek191:
Komputer coś mi fiksuje
28 paź 17:37
ZKS:
Napisałem kiedyś, że jeżeli nacisnąłeś wyślij, ale nie widzisz swojego postu to
nie wciskaj wyślij pięć razy tylko po prostu odśwież stronę i wtedy zobaczysz swój post.
28 paź 17:44
Metis: Odświeżasz F5
28 paź 17:51
Adrian: Każda z podanych par liczb jest rozwiązaniem równania ax+by=c z dwiema niewiadomymi x i y.
współczynniki a,b,c tego równania są liczbami całkowitymi, przy czym c jest możliwie
najmniejsza liczbą dodatnią. Wyznacz współczynniki a,b,c
Te liczby to :
noi obliczyłem, że c − −3b
a = −2b
I co dalej ?
28 paź 18:17
Adrian: ?
28 paź 18:35
Adrian: Jest ktoś w stanie mi pomóc ?
28 paź 19:06
Janek191:
c = − 3 b , więc b = − 1 i c = 3
a = − 2 b = − 2*(−1) = 2
Odp. a = 2 , b = − 1 , c = 3
=========================
28 paź 19:17
Adrian: nie rozumie skąd ci się wzięło, że b = −1 ? znaczy wynik dobry, tylko skąd ?
28 paź 19:32
Janek191:
Bo c ma być najmniejszą liczbą całkowitą dodatnią

Dla b = − 1 jest c = 3 i jest to najmniejsza liczba dodatnia .
Gdyby b = 0 , to c = 0 − to nie jest liczba dodatnia
Dla b = − 2 byłoby c = 6 , ale to nie jest najmniejsza liczba dodatnia ( całkowita ).
28 paź 19:36