Równania i nierówności z niewiadomą pod znakiem pierwiastka kwadratowego
Szymon: Witam, bardzo prosze o pomoc w ogarnięciu podanych przykładów, bo głowię się nad nimi już pół
dnia i ciągle wychodzą mi kosmiczne niepoprawne wyniki

Np.:
1. Rozwiąż równania:
√22−x−
√10−x=2
√x+3+
√3x+
√3x=7
√20+x+
√20−x=
x2
2. Rozwiąż nierówności:
√x2+x−2<x
√4x2+x−14>2x−1
√3x2+2x−1≥2x
√x+1−
√x−2≤1
√x−3+
√1−x>
√8x−5
√5−x+
√5+x≥4
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki
28 paź 16:13
Olgaaa: 1. Na początku dziedzina.
to co pod pierwiastkiem większe bądź równe zero
czyli x ∊ <10, 22>
równanie podnosisz do kwadratu
22−x−2* *
√(22−x)(10−x)+10−x=4
więc z tego masz: −2*
√(22−x)(10−x)=2x−28
i jeszcze raz do kwadratu
4(22 −x)(10− x) =4x
2−112x+784
teraz przemnóż nawiasy, wszystko na jedną stronę i delta

a potem sprawdź z dziedziną
reszta tak samo
28 paź 16:46
Olgaaa: Dziedzina jednak (−∞, 10>
28 paź 16:48
MrQubo: Rozwiążę pierwsze i myślę, że dalej załapiesz.
(
√22−x−
√10−x)
2=2
2
22−x−2
√(22−x)(10−x)+10−x=4
32−2x−2
√(220−22x−10x+x2=4
16−x−
√(220−32x+x2=2
14−x=
√(220−32x+x2
(14−x)
2=(
√(220−32x+x2)
2
196−28x+x
2=220−32x+x
2
4x=24
x=6
Oczywiście mogłem się pomylić, sprawdź mnie.
28 paź 17:50
daga: 2x√3=6
8 wrz 18:51
grthx: W pamieci x=√3
8 wrz 18:54
Jack: zad 2. ostatni przyklad
założenia :
5−x≥ 0 −>>>> x≤ 5
5+x≥0 −>>>> x≥ −5
czyli x∊<−5;5> (to nasza dziedzina)
√5−x + √5+x ≥ 4
pierwiastek + pierwiastek to cos co jest ≥ 0, prawa strona to 4 zatem >0, wiec mozna podniesc
do kwadratu
√5−x + √5+x ≥ 4 / ()2
5−x + 5+x + 2√5−x*√5+x ≥ 16
10 + 2√(5−x)(5+x) ≥ 16
10 + 2√25−x2 ≥ 16
√25−x2 ≥ 3 znowu podnosimy do kwadratu
25 − x2 ≥ 9
16 − x2 ≥ 0
(4−x)(4+x) ≥ 0
rysujemy parabole i odczytujemy.
x∊ <−4;4>
uwzgledniajac dziedzine, wszystko sie zgadza.
8 wrz 18:57