prosze pomóżcie
Agnieszka: Dany jest okrąg o środku w punkcie A i promieniu 6 cm. Jaki warunek spełnia promień okręgu o
środku w punkcie B, gdzie |AB|= 8 cm, jeśli dane okręgi:
a.) są styczne wewnętrznie
b.) są rozłaczne zewnętrznie
14 lis 19:03
Godzio:
styczne zew
r
1+r
2=|AB|
styczne wew
|r
1−r
2|=|AB|
podstaw i oblicz
niektóre zadania są naprawde banalne, próbuj robić sama
14 lis 19:11
Godzio: rozł zw
r
1+r
2<|AB| pomyłka
14 lis 19:26
Agnieszka: styczne wewnętrznie mi nie wychodzą....
14 lis 22:05
Godzio: narysuje
14 lis 22:06
Godzio:

r
1+r
2<|AB|
6+r
2<8
r2<2
14 lis 22:12
Godzio: bo ty chyba źle przepisałaś bo ja się pomyliłem

i później poprawiłem
14 lis 22:12
Godzio:

|r
1−r
2|=|AB| zauważ że to jest w bezwzględności aby nie wyszedł wynik ujemny
|6−r
2|=8
6−r
2=8 v 6−r
2=−8
r
2=−2(sprzeczne) v −r
2=−14
r
2=14
14 lis 22:21
Godzio: znów źle przeczytałęm, chodziło ci o to 2
14 lis 22:21