trygo
Lidia:
Korzystając z okresowości, parzystości bądź nieparzystości i wzorów redukcyjnych oblicz:
| | 5π | | √3 | |
sin |
| =sin300o=sin(270o+30o)=−cos30o=− |
| |
| | 3 | | 2 | |
28 paź 16:11
Mila:
Albo tak:
| | √3 | |
sin(300o)=sin(3600−60o)=−sin(60o)=− |
| |
| | 2 | |
28 paź 16:16
Lidia:
Jeśli wstawię tutaj moje rozwiązania to sprawdzi ktoś ?
28 paź 16:20
Lidia:
| | 11π | |
cos |
| =cos495o=cos(360+135)=cos135 ? |
| | 4 | |
28 paź 17:57
Krystek: cos135=cos(180−45)=...
28 paź 17:58
Lidia:
cos(180−45)=−cos45=−U{√2}[2} ?
28 paź 18:02
28 paź 18:03
Krystek: ok
28 paź 18:16
Lidia:
mogę prosić o wskazówki bo nei bardzo wiem co tutaj mam zrobić
Oblicz wartości czterech podstawowych funkcji trygonometrycznych kąta sin 15o
wiem jak obliczyć sin15o ale co dalej ?
28 paź 18:25
Kacper:
Z "jedynki trygonometrycznej" policz cos15. Potem wzór na tgα.
28 paź 18:26
Lidia:
Czyli muszę obliczyć tg, ctg i cos ?
Wyraź sin 3α za pomocą sin α. Udowodnij, że sin 200 jest liczbą niewymierną
28 paź 18:31
Lidia: ?
28 paź 19:20