przekształcenie
Magik: Wiem poziom gimnazjum ale braki są

jak mam taką calkę to mogę zrobić to co zrobiłem?
| | 2dt | | dt | |
∫ |
| =−2∫ |
| =−2∫dt(t+1)(t−1) |
| | −t2+1 | | t2−1 | |
28 paź 15:43
Mila:
Teraz na ułamki proste:
| −2 | | A | | B | | A*(t+1)+B*(t−1) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| t+1)*(t−1) | | t−1 | | t+1 | | (t−1)*(t+1) | |
Porównujesz :A*(t+1)+B*(t−1)=−2
dalej potrafisz?
28 paź 15:48
J :
| | A | | B | |
..tak .. i trzeba rozłożyć na ułamki proste... |
| + |
| |
| | t+1 | | t−1 | |
28 paź 15:49
Magik: Tak tak chodzilo mi czy mogę sobie wyciągnąć w ten sposób minusa , resztę z ułamkami prostymi
potrafie ale dziękuje wam

chodzi o to że zasady znam ale braki mam z lat poprzednich , nie
wiedziałem czy można w taki sposób wyciągnąć minusa przed całkę , że zabiorę go z mianownika.
po podstawieniu wyszlo mi że tam a=−1/2 B=1/2
28 paź 15:52
Mila:
To jaki masz wynik całkowania?
28 paź 16:07
Magik: Wiesz to wszystko jest z różniczek więc i tak wyszlo mi że utknąłem ale nie chciałem już
spamować wam. Z tego co napisałem na tej stronie wyszlo mi
a utknąłem w
tg t/2 +1tg t/2 − 1 = Ce
2x
28 paź 16:16
Mila:
Wpisz w Wolfram.
28 paź 16:28
Magik: hehehe tam zawsze dziwne wyniki jak dla mnie wychodzą i nie umiem do tego dojść
28 paź 16:29
Magik: a z takiego czegoś ciężko wyznaczyć Y
28 paź 16:35