matematykaszkolna.pl
chyba indukcja Kris: Problem z zadankiem z indukcji
 1 1 1 3 
∀ n ∊ N ⋀ n ≥ 3

+

+ ...+

>

n+1 n+2 2n 5 
1 Sprawdzam dla n = 3
 74 3 
wychodzi

>

120 5 
 1 1 1 3 
2 Zał.

+

+ ...+

>

dla n ∊ N ⋀ n ≥ 3
 n+1 n+2 2n 5 
 1 1 1 3 
Teza

+

+ ...+

>

dla n ∊ N ⋀ n ≥ 3
 n+2 n+3 2n + 2 5 
Nie wiem jak to dalej pociagnac, nie widze zastosowania założenia w tej tezie.
28 paź 15:11
kraso: w tezie napisz jeszcze przedostatni wyraz tej sumy to może coś zauważysz więcej
28 paź 15:14
Kris:
 1 
To będzie

, Niewiele mi to mówi...
 2n + 1 
28 paź 15:20
kraso:
 1 
sorry, przedprzed ostatni czyli

. Teraz widać, że w tezie masz wszystkie wyrazy z
 2n 
 1 
założenia oprócz pierwszego (

) no i plus te dwa ostatnie. Teraz widzisz jak
 1+n 
połączyć założenie z tezą?
28 paź 15:24
Kris:
 1 1 1 
hmm jedyne co mi przychodzi do głowy to udowodnić że

+

>

2n+1 2n+2 n+1 
po rozwiazaniu wychodzi 3n + 1 > 0 po prawej stronie wyrażenie zawsze dodatnie i to powinno załatwić sprawę, da się to jakoś bardziej formalnie zrobi ?
28 paź 15:33
kraso: no i bardzo dobrze Ci przyszło do głowy emotka no możesz to ubrać w jakieś różne słowa bo nie wiem co znaczy bardziej formalnie. Mi więcej rozwiązań do głowy nie przychodzi bo z prawej strony nie ma w ogóle literki "n" i w tezie się ona nie zmienia więc ciężko jest zrobić cokolwiek innego. Fajnie by było gdyby ktoś tu napisał jak można jeszcze inaczej to zrobić bo sam się zastanawiam
28 paź 15:43
kraso: no i bardzo dobrze Ci przyszło do głowy emotka no możesz to ubrać w jakieś różne słowa bo nie wiem co znaczy bardziej formalnie. Mi więcej rozwiązań do głowy nie przychodzi bo z prawej strony nie ma w ogóle literki "n" i w tezie się ona nie zmienia więc ciężko jest zrobić cokolwiek innego. Fajnie by było gdyby ktoś tu napisał jak można jeszcze inaczej to zrobić bo sam się zastanawiam
28 paź 15:43
Kris: w każdym bądź razie dzięki kraso za podsuniecie rozwiązania
28 paź 15:55