granica Zoski
kyrtap: Granica Zofii Nałkowskiej
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | n√n3 + 2n2 + 3n + 4 | |
limn√ |
| + |
| + |
| + |
| = lim |
| = |
| | n | | n2 | | n2 | | n4 | | n√n4 | |
| | n√n3 + 2n2 + 3n + 4 | |
lim |
| = lim n√n3 + 2n2 + 3n + 4 |
| | n√n n√n n√n n√n | |
lim
n√n3 ≤ lim
n√n3 + 2n2 + 3n + 4≤ lim
n√4n3
lim
n√n3 = lim
n√n n√n n√n = 1
lim
n√4n3 = lim
n√4 *
n√n3 = lim 1 *
n√n n√n n√n = 1 dobrze
28 paź 13:55
kyrtap: proszę o spr granicy
28 paź 14:08
kyrtap:
28 paź 14:34
kyrtap:
28 paź 21:07
Hurwitz: Może być (chociaż lepiej na samym początku wyłączyć 1/n przed nawias (pod pierwiastkiem). Wtedy
znika tw. o trzech ciągach.
28 paź 21:11
kyrtap: ale w poleceniu było aby użyć tw. o trzech ciągach
28 paź 21:13
daras: a na końcu tej granoicy popełniamy sepuku
28 paź 21:18