Wartość b.
FKS: Takie zadanie tylko graficznie da się rozwiązać? |x2 − 1| = |x−5|
28 paź 13:02
ICSP: Da się
28 paź 13:03
J :
..mozna też algebraicznie ...
28 paź 13:05
5-latek:

niebieski to y=|x
2−1|
czerwony to y=|x−5|
28 paź 13:05
J :
....cześć ..

.... jak robisz taki rysunek .. w edytorze "rysuj funkcję...?
28 paź 13:07
FKS: Ok, dzięki . Algebraicznie dużo trudniej

+ Nie rozumiem tylko tego dlaczego w |x
2−1| wykres
przesuwamy w pionie ,a |x−5| w poziomie skoro 1 i 5 są obydwie pod wartościami .
28 paź 13:09
FKS : Do J− Masz w górnym prawym rogu funkcję : Rysuję −−−> y=...
28 paź 13:10
J :
y = x2 − 1 ... przesunięcie funkcji: y = x2 o wektor v = [ 0, −1 ]
28 paź 13:12
5-latek: czesc
J 
tak . klikam na rysuje . Pokaze sie taki jakby papier milimetrowy
Poten kilkam na ikone ukladu wspolrzednnych i i klikam na tto duze okienko i przytrzymuje
przycisk i (rozszerzam lub zwerzam sobie kratki ) potym klikam jeszcze raz i mam juz uklad
wspolrzednych jaki mi potrzeba (to musisz sobie pocwiczyc
Jest takie okienko y= tam wpisuje sobie rownanie funkcji i klikam na obok ikonki z wykresem
Klikajac na kolor bedziesz mial kolorowy wykres
28 paź 13:15
J :
... jak wpisuję : = Ix2−1I ... mam komunikat: błąd .. więcej niż jedna zmienna ( x oraz I )
28 paź 13:18
5-latek: bez znaku = tam juz on jest
28 paź 13:19
5-latek: Poza tym nie wszystkie wykresy on narysuje
Trzeba poprosic jakuba niech wstawi lepszy program do rysowania wykresow
28 paź 13:22
J :
... wpisałem bez znaku : =
28 paź 13:24
5-latek: J
Rysujesz najpierw wykres y=|x2−1| a potem y=|x−5| lub odwotnie (beda to dwa wykresy Nie
ze wpisujesz y=|x2−1|=|x−5| od razu
28 paź 13:27
J :
...no włśnie tak robiłem... i nie chce rysować: Ix2−1I..
28 paź 13:34
5-latek:

Nie narysuje wykresu jesli jeszce raz piszsesz w to biale pole =
U mnie rysuje ten wykres
28 paź 13:37
5-latek: Wyszsedl CI ten wykres ?
28 paź 13:53
J :

... nie, jak mam już układ współrzednych i wpiszę w okienko ; Ix
2−1I ... wyrzuca mi błąd..
28 paź 13:55
5-latek: Masz juz uklad wspolrzednych
Wpisz w okienko |x2−1| i kliknij na to okienko obok (musi wyjsc nie ma bata
28 paź 13:59
J :

..rysuje, ale x
2 −1 ... ale jak dam Ix
2−1I ... wyrzuca błąd ..( dwie zmienne niezależne Ix
oraz I )
28 paź 14:11
5-latek: To wiesz co . Moze sprobuj narysowac jak uruchomisz ponownie komputer
Moze cos sie teraz zawiesilo i nie narysuje
28 paź 14:15
5-latek: A zobacz czy narysujesz y=|x−5| ?
28 paź 14:16
J :

...to samo...
28 paź 14:19
5-latek: To naprawde nie wiem dlaczego tak jest
28 paź 14:22
J :
.. nie ma się czym przejmować...
28 paź 14:26