Oblicz dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny
joooool: Oblicz dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez wielomian P, gdy:
a) W(x)=ax3 + 4x2 − 2x − b
P(x)= 2x2 + 2x −4
28 paź 10:46
5-latek: ja bym to zrobil tak
wyznaczyl miejsca zerowe 2x2+2x−4 czyli delta = 36 x1= 1 i x2= −2
treraz w(1)=0 i W(−2)=0
28 paź 10:57
5-latek: Ko rzystamy z tego ze jesli wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) to reszta z
dzielenia = (ile? no wlasnie doczytaj to sobie w ksiazce
28 paź 11:01