.
asdf: Banalne, a jakże fajne zadanko (liczby zespolone, mnożenie macierzy).
Małe wprowadzenie:
Definition. A complex number is an expression of the form a + bi where a and b are real
numbers. We let ℂ denote the set of all complex numbers.
For example:
1 =1+ 0i
2 + i = 2+ 1i
...
We assign to each complex number a + bi the matrix 2 x 2:
[ a b]
[−b a]
In other words, we define a functjion F whose domain is ℂ and whose codomain is the set of all
2 x 2 matrices with real entries. The rule of F is:
F(a+bi) =
[ a b]
[−b a]
The map F is one−to−one so it identifies ℂ with a certain subset of all 2 x 2 matrices with
real entries.
Exercise:
Use the definition of multiplication of complex numbers to show that i2 = −1 and then show
that F(i)2 = F(−1)
28 paź 03:04
asdf: i takie trudniejsze:
6. The norm of a complex number z = a + bi is defined to be the real number √a2+b2 and is
denoted ||z||. Show that ||z||2 = det F(z) for any z ∊ ℂ.
28 paź 03:06
Hurwitz: Brzydzisz się języka polskiego? Czy może znalazłeś (−łaś) te zadania w sieci i − jako napisane
po angielsku − wydały Ci się absolutnie rewelacyjne (co tam treść). Trzeba się szanować. Moim
zdanie, zadania są trywialne, angielski taki sobie...
28 paź 09:31
Wincent: Emm i co w tym ciekawego?
28 paź 10:00
asdf: nie brzydze, uzylem metody copy'iego−paste'a. Nie podoba sie − nie czytajcie, nie ciekawe − nie
robcie. Kurde...jeszcze kilka lat temu (jak siedzialem troche dluzej na tym forum) to nie bylo
ANI jednego takiego hejtera, dzisiaj? Przypadek dwoch powyzszych

Szkoda tylko wysilku na
prace Pana Jakuba dla takich hejterow jak wy
28 paź 14:38
asdf: odpowiadam na tresc hejtera (co w 99% przypadkach nie robie):
1. forum jest o tematyce wiadomo jakiej − nie wiesz, nie wchodz tu.
2. znalazlem cos ciekawego wedlug mnie (a podobno o gustach sie nie dyskutuje) wiec
wrzucilem
3. angielski taki sobie − fajnie, chciales zablysnac? Zaloze sie, ze 80% spoleczenstwa, ktorych
jezykiem ojczysty nie jest angielski nie potrafi chociazby poziomu C1 z angielskiego. Jakos
sie dogaduja, nie robia problemow. Zapraszam na forum: stackoverflow.com <− forum
programistyczne, ludzie niektorzy nie potrafia zdania napisac po angielsku, cos wydukaja,
wiekszosc ich rozumie i nie robi zadnego problemu (nie wypomina, nie probuje sie wywyzszac) −
po prostu pomaga lub udziela sie w dyskusji (jedno z wielu zalozen forum).
28 paź 14:42
Hurwitz: @asdf − nie jestem "hejterem"; nie chciałem Cię obrazić. Przemyśl to co piszę. Zadania które
podałeś, ze względu na zawartość merytoryczną, są skierowane do studentów (najprawdopodobniej
matematyki, może informatyki, ew. automatyki). Dla nich te zadania są typowe (wszystko wynika
natychmiast; nie trzeba tam nic liczyć), a ich "oryginalności" można się doszukiwać − moim
zdaniem − jedynie w tym, że są napisane po angielsku, który w cytowanym fragmencie zawiera
usterki (sam to przyznaj). Stąd moja, przyznaję, dość ostra reakcja... Irytuje mnie to, jak
nie szanujemy tego co polskie, a chłoniemy to co obce (że niby lepsze) tylko dlatego, że obce.
Przepraszam Cię jeszcze raz.
PS>Nie zmieniaj Twojego dobrego zdania nt. tego forum z mojego powodu... Niech będę wyjątkiem
potwierdzającym regułę.
28 paź 17:43
asdf: jak byk na samej gorze napisane − pierwsze slowo, wiec nie wiem co tu krytykowac, ze "za
proste". Dlaczego nie po polsku? Bo znalazlem po angielsku, skopiowalem i wkleilem. Ot co!
Uznalem, ze "ale proste, a tez ciekawe". Dlaczego jesli ktos choc troche zaczal matme ogarniac
(nie wiem czy Ty ogarniasz) od razu brzydzi sie takimi zadaniami? Kropka, nie ma co
kontynuowac dyskusji. Przeprosiny przyjete, w wiekszej mierze zirytowal mnie wpis "Emm i co w
tym ciekawego?" niz Twoj, ale ok.
28 paź 21:44