sdfds
Kipic: Totalnie nie ogarniam
mam takie równanie:
3x'+7x=4 (to x' to pochodna)
i mam warunek początkowy x'(0)=0
to ile będzie x(0) wynosić


?
28 paź 00:39
J :
... a słyszałeś coś o równaniu różniczkowym liniowym niejednorodnym pierwszego stopnia ... ?
y' + p(x)y = f(x)
28 paź 08:22
Hurwitz: Jeżeli interesuje Cię jedynie x(0), to:
| | 4−7x | | 4−7x(0) | | 4 | |
x'= |
| ⇒ x'(0)= |
| =0 ⇔ x(0) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 7 | |
28 paź 09:22
J :
| | 4 | |
..a gdybyś się bawił w rozwiązanie, to funkcja x(t) jest funkcją stałą: x(t) = |
| .... |
| | 7 | |
28 paź 09:49
Kipic: acha dobra dzieks

zapomnialo mnie sie
28 paź 12:40