problem
Radek:
Wykres funkcji
Jak się to rysowało
f(x)=|sin(x)|+sin(x)
sin(x)<0
f(x)=0
sin(x)≥0
f(x)=2sin(x)
Tylko jak to teraz naszkicować ?
28 paź 00:00
Marek: sin(x)<0, to znaczy dla jakich x?
sin(x)≥0, to znaczy dla jakich x?
28 paź 00:03
Profesor: coś w tym stylu
28 paź 00:03
ZKS:
Tylko, że musisz rozwiązać nierówność sin(x) < 0 oraz sin(x) ≥ 0 żeby wiedzieć dla jakich
argumentów masz rysować dane funkcje.
28 paź 00:03
Radek:
sin(x)≥0
x∊[0,π]
sin(x)<0
x∊(−π,0)
28 paź 00:09
ZKS:
Brakuje Ci okresów.
Teraz rysujesz dla x ∊ [k * 2π ; π + k * 2π]
f(x) = 2sin(x)
dla x ∊ (−π + k * 2π ; k * 2π)
f(x) = 0.
28 paź 00:12
Radek:
Ok ale jaki będzie dla f(x)=0
28 paź 00:17
Marcin:

Twój wykres:
28 paź 00:23
ZKS:
Po prostu 0. Linia pozioma tak jak biegnie oś OX.
28 paź 00:23
Radek:
wiem jak wpisać w edytor...
Na kolokwium nie będę miał edytora.
28 paź 00:24
Marcin: No a nie wiesz jak się rysuje 2sin(x) albo f(x)=0?
28 paź 00:26
Marcin: Tam gdzie sinus był ujemny czyli (−π;0) itd., tam masz 0, a tam gdzie był dodatni, tam masz
2sin(x)
28 paź 00:28
Radek:
Wiem jak sie rysuję, chodzi mi o przedziały. Czytaj ze zrozumieniem. !
28 paź 00:36
Marcin: y... ja tam na górze widzę pytanie: "Tylko jak to teraz naszkicować ?"
Ogólnie nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Pytasz się kiedy masz rysować f(x)=0, a kiedy f(x)=2sin(x)?
Sam to przecież napisałeś.
Jedziesz z f(x)=0 dla (−π;0) i tak co 2π w jedną jak i w drugą stronę.
Tak samo z f(x)=2sin(x)
Jak nie o to Ci chodzi to trudno. Chciałem pomóc
28 paź 00:42
Radek:
Dzięki za pomoc.
28 paź 00:48