Temat: Równania prowadzące do równań kwadratowych Treść : Rozwiąż równania
Jarek: Temat: Równania prowadzące do równań kwadratowych
Treść : Rozwiąż równania
√x−5 = 44√x−5 −3
Podczas lekcji robiliśmy, że np. x2 = t i wykorzystując zmienną t rozwiązywaliśmy zadania.
Chciałem analogicznie, lecz chyba robię coś źle
a robię to tak:
t= √x−5
t=4√t − 3 / ()2
t2= 16t +9
t2−16t−9 = 0
i liczę deltę
ale nie wychodzą dobre liczby, wynik ma być : x należy {6,86}
Proszę o pomoc.
27 paź 23:42
ZKS:
Nie lepiej jest podstawić za 4√x − 5 = t?
27 paź 23:46
Piotr:
nie roniles zalozen i wzory skroconego mnozenia sie klaniaja
27 paź 23:48
Jarek: spróbowałem tak jak poleciłeś, lecz wyniki nadal złe, wyszło mi x1= 1 i x2 = 3
27 paź 23:52
Jarek: zrobiłem założenie x należy <5,+nieskończoność)
27 paź 23:52
ZKS:
Mam kryształową kulę i widzę gdzie zrobiłeś błąd.
27 paź 23:53
Jarek: gdzie?
27 paź 23:54
ZKS:
Jeżeli dla Ciebie t1 = 1 jest równoznaczne z x1 = 1 tak jak t2 = 3 z x2 = 3 to
polecam i pozdrawiam.
27 paź 23:56
ZKS:
Nie wiem czy zauważyłeś, ale z mojej strony to był sarkazm.
27 paź 23:57
Jarek: Mógłbyś mi ten błąd na przykładzie tego zadania? Bo nie widzę go
27 paź 23:59
Jarek: Tak, zauważyłem, ale błąd na pewno musi gdzieś być
28 paź 00:00
ZKS:
Przecież Ci wytłumaczyłem co masz źle
"Jeżeli dla Ciebie t1 = 1 jest równoznaczne z x1 = 1 tak jak t2 = 3 z x2 = 3...".
Nie wiem czy zauważyłeś, ale t to inna zmienna niż x. Skoro podstawiłeś za
t = 4√x − 5 to wylicz z tego x i podstaw za t tyle ile Ci wyszło.
28 paź 00:02
Jarek: x należy <5,+nieskończoność) . Co zrobić z tym pierwiastkiem 4 stopnia?
28 paź 00:07
ZKS:
Pomyśl. Jak pozbywałeś się pierwiastka kwadratowego? Tak samo pozbądź się pierwiastka
czwartego stopnia.
28 paź 00:09
Jarek: wyszło mi coś takiego: √t4+5−5 =4t − 3, nadal źle myślę?
28 paź 00:19
ZKS:
Zrozum, że Ty otrzymałeś t1 = 1 oraz t2 = 3 nie x1 i x2.
Podstawiałeś t = 4√x − 5, więc t1 = 4√x1 − 5 oraz t2 = 4√x2 − 5 wylicz teraz
te x1 oraz x2.
28 paź 00:22
Jarek: Eh.. jednak diabeł tkwi w szczegółach

Dzięki
28 paź 00:27