proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie : rzucamy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry .
Oblicz prawdopodobieństwo że suma oczek będzie większa od 9 jeśli wiadomo
że przynajmniej na jednej z kostek wypadła szóstka
Ω = 6
2 = 36
A = { ( 5,6),( 6,5) (4,6), (6,4) ,( 6,6)( 5, 5), } myślę że to jest błędne
27 paź 23:02
Mila:
Ω
B={(1,6),(2,6),(3,6),(4,6),(5,6),(6,6),(6,1)(6,2),(6,3),(6,4),(6,5)}
A− suma oczek większa od 11
A={(4,6),(6,4),(5,6),(6,5),(6,6)}
27 paź 23:17
proszę o rozwiązanie : dziękuję bardzo nie wiedziałem że Ω = 11 myślałem że 36 moje rozumowanie było błędne
27 paź 23:31
Mila:
Można też rozwiązać tak, że |Ω|=36
Wtedy stosujemy wzór na prawd, warunkowe.
Ja podałam uproszczony sposób.
27 paź 23:35
Janek191:
| | P ( A ∩ B) | |
P ( A I B ) = |
| |
| | P( B) | |
gdzie
A ∩ B = { ( 6,4),(6,5),(6,6),( 5,6),(4,6)}
B = { ( 1,6),(2,6),(3,6),(4,6),(5,6),( 6,6),(6,5),(6,4),(6,3),(6,2),(6,1) }
I Ω I = 6
2 = 36
I A ∩ B I = 5 I B I = 11
więc
| | 5 | | 11 | |
P ( A ∩ B ) = |
| , P( B ) = |
| |
| | 36 | | 36 | |
i dlatego
28 paź 06:42