5 prostych zdanek na jutro do 7 rano potrzebne
roys: 1. oblicz
(√2+√3−√2−√3)2
−32 −(−2− 2 −1)2 tam jest do potęgi −1
2. zapisz w postaci jednej potęgi
(3√16 * 4−2)3 (4 do potęgi −2)
9−5 * 38 (9 do potęgi −5)
3. oblicz x
x= log 0,1 + log2 z 16
4.podaj liczbę odwrotną do liczby √2 −1 w postaci a√2 +b; a,bεW
5. szósta część pewnej liczby jest o 240 mniejsza od połowy tej liczby. oblicz tę liczbę
27 paź 22:43
Janek191:
3.
x = log 0,1 + log
2 16 = − 1 + 4 = 3
z.4
Liczba odwrotna do
√2 − 1 jest równa
| 1 | | 1*( √2 + 1) | | √2 + 1 | |
| = |
| = |
| = √2 + 1 |
| √2 − 1 | | ( √2 − 1)*( √2 + 1) | | 2 − 1 | |
z.5
x = 3 x − 1 440
1 440 = 3x − x = 2x / : 2
720 = x
x = 720
=======
spr. 120 = 360 − 240
28 paź 07:21
J :
| | 1 | | 1 | |
5) |
| x + 240 = |
| x ⇔ ..... i policz... |
| | 6 | | 2 | |
28 paź 08:08