Cyklometryczne
arcctg: arcsin(3−x)=π2
Jak rozwiazywac tego typu rownania?
27 paź 22:37
MZR: Tak ogólnie mówiąc to arc jest funkcja odwrotna tzn
arcsin(x)=a ⇔ sin(a)=x
tzn sin(π2)=3−x
sin(π2)=1 (z wykresu)
1=3−x
−2=−x
x=2
27 paź 22:41
arcctg: Czy trzeba stosować jakieś dodatkowe założenia? Bo tutaj sie zastanawiam..
27 paź 22:43
MZR: Tu już nie powiem, z arc miałem styczność... dosyć dawno temu, więc bym musiał pogooglować, a
to możesz zrobić sam
27 paź 22:45
Mila:
D:
−1≤3−x≤1 /−3⇔
−4≤−x≤−2 /*(−1)
2≤x≤4
| | π | |
sin(arcsin(3−x))=sin( |
| )⇔ |
| | 2 | |
3−x=1
x=2
27 paź 22:45
arcctg: Dziekuje pieknie za szybki support

Juz rozumiem, wynika to z dziedziny arkus sinusa.
27 paź 22:46
Mila:
27 paź 22:46