Trudne z pierwiastkiem.
FKS: √(x+3)(x−2) ≥5−x
Pomoże ktoś?
27 paź 22:35
FKS: Wie ktoś jak się za to zabrać?
28 paź 00:04
ZKS:
Dziedzina?
28 paź 00:04
FKS: Dziedzina jasna sprawa− pod pierwiastkiem >0 ,ale co dalej
28 paź 00:05
ZKS:
Wyliczone? Podaj.
28 paź 00:08
FKS: x2−2x+3x−6>0
x2+x−6>0
Δ=25
x1= −3
x2= 2
Df: R/{−3,2}
28 paź 00:12
ZKS:
Źle.
28 paź 00:13
ZKS:
Poza tym masz postać iloczynową, a Ty to wymnażasz liczysz Δ i znowu dostajesz to co miałeś
już podane na samym początku. Gdzie tu sens? Następnie skoro masz nierówność to czemu
później to zapisujesz jako równanie?
28 paź 00:14
3Silnia&6: Sa 2 mozliwosci:
a)lewa strona jest nieujemna i prawa jest nieujemna
b)lewa jest nieujemna, prawa ujemna
D = (−
∞,−3) U (2,
∞)
a) podnosimy do kwadratu ( dla x ≤ 5 i x ∊ D ) liczymy
(x+3)(x−2) ≥ 25 − 10x + x
2
x
2 + 3x −2x −6 ≥ 25 − 10x + x
2
11x ≥ 31
| | 31 | |
dodajac nasze zalozenie mamy odp. a) x ∊ < |
| ,5> |
| | 11 | |
b) rozwiazaniem sa x > 5 i nalezace do dziedziny − odp. b) x ∊ (5,
∞)
28 paź 00:15
FKS: Dzięki wielkie! W sumie nie takie trudne jak się wytłumaczy.
28 paź 00:19