oszczędzanie w bankach i funduszach
Agata: Proszę o pomoc w ustaleniu wzoru do zadania.
Tata Ani postanowił wpłacać na konto córki 300 zł miesięcznie. Ile pieniędzy zgromadziłby po
upływie 12 lat, gdyby w banku było stałe oprocentowanie w wysokości 4,5% (z roczną
kapitalizacją). O ile mniej pieniędzy miałby dla córki, gdyby te pieniądze odkładał do
skarbonki?
14 lis 18:38
wmboczek:
roczna wpłata 12*300=3600
S12=3600*(1+0,045)1+3600*(1+0,045)2+..+3600*(1+0,045)12
suma ciągu geometrycznego z a=3600*(1+0,045)1 i q=(1+0,045)
14 lis 19:28
Wilku: do skarbonki 300*12*12
a na konto
a0=12*300
a1=a0+0,045a0
a2=a1+0,045a1.... itd
a12=a11+0,045a11 tyle ma na koncie

to tyle co do zrozumienia a zaraz coś prostszego wymyślę
14 lis 19:30
Wilku: a jasne a12 to to co ostatniego roku dopłynęło
14 lis 19:32
Basia:
ale on nie wpłaca raz na rok tylko co miesiąc po 300
od 3600 ma odsetki tylko za jeden miesiąc bo 3600 ma dopiero 1.12.
od 3300 za 2 bo 3300 ma 1.11
od 3000 za 3 bo 3000 ma 1.10
od 2700 za 4 bo 2700 ma 1.09
............................
od 900 za 10 bo 900 ma 1.03
od 600 za 11 bo 600 ma 1.02
od 300 za 12 bo 300 ma 1.01
i to się komplikuje
14 lis 19:37
Basia:
Na tym zresztą nie koniec, bo potem dalej dopłaca do kapitału po 300 miesięcznie.
Więc jeśli K1 kapitał po kapitalizacji pierwszego roku to w drugim ma odsetki
od K1+300 za 12
od K1+600 za 11
.....................................
od K1+3300 za 2
od K1+3600 za 1
jakiś wzór z tego na pewno wyjdzie, ale to nie jest prosty procent skłóadany
14 lis 19:42
Agata: problem w tym, że wpłaca co miesiąc i nie wiem ak się zabrać za to zadanie..
z góry dziękuję za pomoc
14 lis 19:49
Basia:
O rany źle to rozpisałam. To nie tak. Zaraz napiszę poprawnie
14 lis 19:51
Basia: Agato chyba wiem jak to rozpisać, ale w tej chwili już nie mam czasu.
Zajrzyj tu jutro. Postaram się to zrobić jeżeli jutro Cię urządza.
Napisz, czy jesteś zainteresowana, bo to parszywe pisanie i szkoda pisać "dla nikogo".
14 lis 20:22
Agata: wiesz, rozpisywanie mi nic nie da, muszę mieć wzór, według którego wykonam zadanie, dziękuję za
miłe chęci

póki co, próbuję sposobu wmboczka ze wzorem na sumę cg geom.
14 lis 20:33
Basia:
Wzór wmboczka jest prawie dobry, ale nie do końca.
Ten wzór trzeba sobie wyprowadzić jeśli nie został nigdzie w literaturze podany.
A jest to tak:
każdego roku:
01,01. wpłaca x i od x będą liczone odsetki za 12 m−cy czyli
1212*x*p
01.02 wpłaca x i od tego x będą liczone odsetki przez 11 m−cy czyli
1112*x*p
...................................
01.12 wpłaca x i od tego x będą liczone odsetki przez 1 m−c czyli
112*x*p
Kapitał dodany przez rok K
d=12*x
Odsetki od K
d:
O
d =
xp12(1+2+3+...+12) =
xp12*
1+122*12 =
xp12*13*6 =
13xp2
K
n − kapitał na koniec n−tego roku
K
1 = K
d+O
d
K
2 = (K
d+O
d)*p + K
d+O
d = (K
d+O
d)*(p+1)
K
3 = K
2*p +K
d+O
d = (K
d+O
d}*p
2 + (K
d+O
d)*p + K
d+O
d=
(K
d+O
d)*(p
2+p+1)
.....................................................
K
n = (K
d+O
d)*(p
n−1+p
n−2+.....+p
2+p+1) = (K
d+O
d)*S
n
policz teraz
K
d = 12x = 12*300 = 2600
O
d =
13xp2=
13*300*0,0452 = .......................
| | 1−pn | | 1−0,04512 | |
S12 = 1* |
| = |
| = ................... |
| | 1−p | | 1−0,045 | |
i oblicz K
12
14 lis 23:52
Basia:
S
11 oczywiście nie S
12
15 lis 00:39
Agata: okej, dziękuję
15 lis 13:04