Logarytm w potędze .
MiK13: Witam ,mam problem z kilkoma zadaniami ,ale poproszę o pomoc przy dwóch. Sam nie jestem w
stanie ich nawet ruszyć.
1)log
4{2log
3(1+log
2(1+3log
2x))}= 1/2
2)5
logx + 5
logx−5 = 3
logx+1 + 3
logx−1
Byłbym strasznie wdzięczny ,gdyby komuś udało się to rozwalić
27 paź 22:26
Eta:
1/ 2log3(1+log2(1+3log2x))= 41/2=2 /:2
log3(1+log2(1+3log2x))=1
1+log2(1+3log2x)= 31=3
log2(1+3log2x)= 3−1=2
1+3log2x= 22=4
3log2x=4−1=3 /:3
log2x=1
x= 2
28 paź 00:39
Eta:
W zad.2 myślę ,że powinno być po lewej stronie
5
logx + 5
logx −1=3
logx +1+3
logx −1
5
logx+5
logx*5
−1 = 3
logx*3
1+3
logx*3
−1
| | 1 | | 1 | |
5logx(1+ |
| )= 3logx(3+ |
| |
| | 5 | | 3 | |
| | 5 | | 25 | | 5 | |
( |
| )logx= |
| = ( |
| )2 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
logx=2 ⇒
x=100
28 paź 00:59