podaj dokladna wartosc liczbowa logarytmu
toja: potrzebuje dokladna wartosc liczbowa wyrazenia
0.5log2 3 + log2 2√3
mój tok rozumowania
0.5log2 3 + log2 2√3 = log2 (√3*2√3) = log2 6
log2 6 jest niewymierny i nie moge podac jego dokladnej wartosci liczbowej − gdzie popelniam
blad?
27 paź 22:15
Martiminiano: Osobiście nie widzę błędu w Twoim rozumowaniu. A masz jakąś odpowiedź do tego zadania?
27 paź 22:33
toja: Niestety nie mam
27 paź 22:39
b.: ale czemu błąd? log
2 6 to jest dokładna wartość liczbowa podanego wyrażenia
27 paź 22:41
Martiminiano: Może na koniec wykorzystać jakoś twierdzenie o zamianie podstaw?
27 paź 22:41
toja: Zmienic moze na 4? Ale to tez nic mi nie da
27 paź 22:43
Martiminiano: 216
27 paź 23:04
Martiminiano: A nie, co ja plotę...
27 paź 23:05
ZKS:
Przecież wam b. napisał co wy próbujecie na siłę stworzyć.
27 paź 23:09
AS: Dokładnej wartości liczbowej nie można podać,
natomiast przybllżoną tak
| | log6 | | 0,77815 | |
log26 = |
| = |
| = 2,58496 |
| | log2 | | 0,30103 | |
28 paź 11:26