x+y = 22 ^ x^2+y^2 = 484, oblicz wartosc wyrazenia xy
Kuba: x+y = 22 x2+y2 = 484, oblicz wartosc wyrazenia xy
27 paź 22:15
Her Insolence: x+y=22 podnosimy stronami do kwadratu i odejmujemy równania stronami. Z wzoru skróconego
mnożenia ładnie wyjdzie, wystarczy podzielić przez dwa.
27 paź 22:17
Kuba: x2 + y2 = 484
27 paź 22:18
Kuba: co dalej
27 paź 22:20
Kuba:
27 paź 22:34
Eta:
x2+y2=484
i x+y=22 /2 ⇒ x2+2xy+y2=222⇒ 484+2xy=484 ⇒ xy=............
27 paź 23:33
Hhthy: 0
26 paź 16:26
Monika: No tak, mnie też wyszło xy=0. A więc taka jest odpowiedź.
26 paź 17:00