Basia:
Wzór na procent składany. Ale nie tak całkiem wprost, bo
w pierwszym roku
od 3600 odsetki tylko za 1 miesiąc
od 3300 za 2
od 3000 za 3
...................
od 600 za 11
od 300 za 12
co daje kwotę
K
1=3600+0,045*300 +
1112*0,045*600 +
1012*0,045*900 +............+
312*0,045*3000 +
212*0,045*3300 +
112*0,045*3600 =
3600 + 0,045*300*(
1112*2 +
1012*3 + .... +
312*10 +
212*11 +
112*12) =
| | 0,045*300 | |
3600 + |
| *(11*2+10*3+9*4+....+3*10+2*11+1*12} |
| | 12 | |
w drugim roku
od K
1+300 za 12
od K
1+600 za 11
od K
1+900 za 10
...........................
od K
1+3000 za 3
od K
1 +3300 za 2
od K
1+3600 za 1
trzeba to spróbować rozpisać tak jak za pierwszy rok i jakiś wzór się chyba z tego urodzi
to chyba nie jest szkolne zadanie
studiujesz bankowość czy coś w tym rodzaju ?
program komputerowy bym do policzenia tego napisała, ale liczyć to na piechotę to makabra