ułamki proste
Radek:
jak rozłożyć na ułamki proste takie coś
27 paź 22:04
Radek: ?
27 paź 22:12
ZKS:
| Ax + B | | C | | D | |
| + |
| + |
| |
| x2 + 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
27 paź 22:18
Radek:
| Ax+B | | B | |
| + |
| +D{x+1} / (x2+1)(x−1)(x+1) |
| x2+1 | | x−1 | |
x
2=(Ax+B)(x−1)(x+1)+B(x
2+1)(x+1)+C(x
2+1)(x−1)
dla x=1
dla x=−1
?
27 paź 22:23
ZKS:
Tak. Dobry pomysł.
27 paź 22:28
27 paź 22:30
ZKS:

teraz pomyśl jak obliczyć A oraz B. Taka wskazówka zauważ, że przy najwyższej
potędze (jaka to potęga?) dla pierwszego wyrażenia (Ax + B)(x − 1)(x + 1) jest współczynnik ...
zatem ten współczynnik wynosi ...
27 paź 22:34
ZKS:
| | 1 | |
Znaczy nie B tylko D winno być |
| , ale zapewne to chochlik. |
| | 4 | |
27 paź 22:35
Radek:
No własnie z A i B mam problem
27 paź 22:38
ZKS:
Dałem wskazówkę. Zauważ, że u siebie po lewej stronie masz x2, natomiast po prawej
jaką możesz mieć potęgę dla wyrażenie (Ax + B)(x − 1)(x + 1)? Jaki współczynnik będzie tutaj
stał przy najwyższej potędze, zatem ile on musi być równy?
27 paź 22:41
Radek:
x2=(Ax+B)(x2−1)
27 paź 22:47
ZKS:
Przeczytaj uważnie jeszcze raz co napisałem.
27 paź 22:52
Radek:
Czytam ale zaciąłem się i kompletnie nie wiem
27 paź 22:59
ZKS:
W wyrażeniu (Ax + B)(x − 1)(x + 1) przy najwyższej potędze jaki będzie stał współczynnik
A czy B?
27 paź 23:06
Radek: A
27 paź 23:10
ZKS:
Dokładnie i teraz kolejne pytanie.
Najwyższa potęga tego wyrażenia (Ax + B)(x − 1)(x + 1) ile wynosi?
27 paź 23:13
Radek:
Ax3
27 paź 23:15
ZKS:
Właśnie, a zauważ jaką potęgę masz po lewej stronie równania. Zatem współczynnik A ile
musi się równać?
27 paź 23:21
Radek:
Po lewej stronie x2 po prawej x3
0
27 paź 23:22
ZKS:
Okej. Brakuje Ci jeszcze B. Proponuję go policzyć w następujący sposób.
Podstaw za x taką liczbę abyś miał małe wartości z nich np. x = 0. W taki sposób wyliczysz B,
ponieważ wszystkie współczynniki masz wyliczone to je podstaw.
27 paź 23:30
Radek:
Ok, dziękuję za pomoc.
27 paź 23:32
ZKS:
Ile Ci wszyło? Nie ma za co, proszę bardzo.
27 paź 23:33
27 paź 23:35
ZKS:

.
27 paź 23:41