Oblicz równanie:
mario: Oblicz równanie:
arccosx = −1
Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego rozwiązaniem tego równania nie jest −π
27 paź 22:01
mario: przepraszam, zle napisalem:
arccosx = −π
Dlaczego rozwiązaniem tego równania nie jest −1?
27 paź 22:10
MZR: "nie jest −1"
a co jest w odpowiedzi? π+2kπ ?
27 paź 22:17
mario: napisane jest: false
27 paź 22:18
MZR: Wyżej już się pogubiłem przez te 2 posty

hmmmm
jak na mnie to arccosx=−π tzn cos(−π)=x
cos dla −π = −1
ale wartość −1 przyjmuje co 2kπ
Może się mylę ale...
false to rozumiem z wolframa wyszło?
27 paź 22:22