Funkcja wykładnicza
Maciej: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m m∊R
|2−(
13)
x|=m
2−1
Jak to się robi?
27 paź 21:52
===:

pamiętaj, że te czerwone stałe to m
2−1
27 paź 21:57
Maciej: dziękuję

ale mógłbym prosić o przekształcenia? bo chciałbym to zrozumieć..jak się po kolei
przesuwa itd..
27 paź 21:58
===:

...zielony (1/3)
x
... niebieski −(1/3)
x
... fiolet −(1/3)
x+2
27 paź 22:04
===:

czerwony .... |−(1/3)
x+2|
27 paź 22:06
Maciej: Wydaje mi się, że będzie y=3x −−−Soy−−−>y=(13)x
y=(13)x −−−Sox−−−−>y=−(13)x
y=−(13)x−−−−Tu[0,2]−−−>y=2−(13)x
y=2−(13)x−−−−−zach y≥0, Sox y<0 y=|2−(13)x|
27 paź 22:07
Maciej: czy tak? i dziękuję za obrazki
27 paź 22:08
Maciej: ?
27 paź 22:17
Maciej: halo?
27 paź 22:37
===:

... może jeszcze przez Poznań −

Chyba wiesz jak wygląda f(x)=(1/3)
x i to jest funkcja podstawowa
(ale bawić się możesz)
3
x .... zielona
3
−x ... fiolet
27 paź 22:51
Maciej: Hmm no tak..ale ja niezbyt rozumiem m
2−1 ... skąd ja mam wiedzieć gdzie to się na wykresie
zaznacza?
w Odpowiedzi mam: równanie nie ma rozwiązań dla m∊(−1,1); ma jedno rozwiązanie dla
m∊(−
∞,−
√3>U{−1,1}U<
√3,+
∞); dwa rozwiązania dla m∊(−
√3,−1)U(1,
√3)
jak to stąd odczytać?
27 paź 23:05
===:
... tu cię boli −
27 paź 23:06
===:
... pisałem o 21:57
że ta czerwona stała to to m
2−1
Jak widzisz jeśli jest ona mniejsza o 0 ....to brak rozwiązań
czyli dla m
2−1<0 0 rozwiązań
a kiedy m
2−1<0

?
(m−1)(m+1)<0 ⇒ m∊(−1,1)
itd
27 paź 23:11