matematykaszkolna.pl
Planimetria Gosia: Zadanie I Jakie jest wzajemne położenie punktów A, B, C jeśli |AB|=12, |AC|=3, |BC|=10? Zadanie II Sprawdź czy punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta, jeśli |AB|=7, |AC|=3, |BC|=√12. Zadanie III Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 20 cm, a wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 8 cm. Wysokość ta dzieli przeciwprostokątną w stosunku 1:4. Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta. Zadanie IV Pole równoległoboku jest równe 50, kąt ostry ma miarę 30° , a jeden bok jest cztery razy krótszy od drugiego. Oblicz wysokość równoległoboku poprowadzoną do jego dłuższego boku. Zadanie V Suma miar kątów wpisanego i środkowego, opartych na tym samym łuku, jest równa 108° . Jaką miarę ma kąt wpisany? Zadanie VI Oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 4√2 cm i 2 cm. Zadanie VII Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma długość 4 cm. Przekątna trapezu długości 6 cm jest prostopadła do ramienia długości 3 cm. Oblicz pole trapezu. Zadanie VIII Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 17 cm. Przekątna trapezu długości 12 cm jest prostopadła do ramienia. Oblicz długość wysokości trapezu. Zadanie IX Pole trójkąta ABC jest równe 242, a jego podstawa 8 cm. Podstawa trójkąta KLM podobnego do trójkąta ABC, ma ługość 12 cm. Oblicz pole trójkąta KLM. Zadanie X Obwód trójkąta ABC jest równy 48. Boki trójkąta KLM, podobnego do trójkąta ABC mają długość 10, 14, 12. Wyznacz długości boków trójkąta ABC.
27 paź 21:46
Gosia: W X zadaniu powinno być 24cm2
27 paź 21:47