Stężenie procentowe
Julaniematematyk: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak robić zadania ze stężeniem procentowym np.
Do 0,5 kg 4 % roztworu soli dolano 15 dag wody a następnie dosypano 5 dag soli. Ilu procentowy
roztwór soli otrzymasz w wyniku tych zmian?
Z góry dziękuję za pomoc!
27 paź 21:25
Bogdan:

4*0,50 + 0*0,15 + 100*0,05 = 0,70p ⇒ 7 = 0,7p ⇒ p = 10
Odp. 10%
W wodzie bez soli jest 0% soli, w soli jest 100% soli
27 paź 21:42
Julaniematematyk: Nie rozumiem tej końcówki
⇒ 7=0,7p ⇒ p = 10
Dlaczego p = 10 ?
27 paź 21:53