matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema
SetaRDG:
Witam , mam znaleźść ekstrema a funkcja to; f(x,y,z)=2x−6y+8z−x
2
−y
2
−2z
2
Policzyłem pochodne i przyrównałem do 0 i wyszło mi , że x=1 , y=−3 , z=2 I nie wiem co teraz robić ktoś radą pomocną ?
27 paź 21:00
SetaRDG:
JUż nie trzeba rozgryzłem sam
27 paź 21:09