Rozwiąż nierówność wykładniczą
MZR: Witam.
Rozwiąż nierówność: 9
x−3
x+1−4<0
Odpowiedź: x∊(−
∞ ; log{3}4) <−− można jakoś logarytm tutaj zapisać?
Napiszę jeszcze ile zrobiłem
3
2x−3*3
x−4<0
t=3
x (t>0)
t
2−3t−4<0
Δ=25
t=4 v t=(−1) (sprzeczne)
(t=3
x)
3
x=4
x=log{3}4
f(x)=t
2−3t−4 przyjmuje wartości ujemne w t∊(−1 ; 4)
No i dalej nie mam pojęcia jak otrzymać podany wynik...
Ktoś chętny pomóc?
27 paź 20:57
MZR: @UP
27 paź 21:37
MZR: @UP może jednak ktoś?
27 paź 22:38
===:
uwzględniając założenie t∊(0,4)
3x=t zatem x∊(−∞, log34)
27 paź 22:44
MZR: Dokładnie tak ale... dlaczego?
skoro t nalezy do (0 ; 4) to dlaczego x jest od −∞ ?
27 paź 22:57
ZKS:
Jeżeli t ∊ (0 ; 4) to 3x ∊ (0 ; 4) inaczej zapisując
0 < 3x < 4 rozbijając dalej mamy
3x > 0 ∧ 3x < 4.
27 paź 23:04
MZR: A jak to dalej wyliczyć? Bo nie mam pojęcia jak zamienić te przedziały na logarytm.
27 paź 23:08
ZKS:
Nie mów, że nie wiesz dla jakiego x zachodzi nierówność 3x > 0?
27 paź 23:10
ZKS:
Skorzystaj z tego, że a = blogba.
27 paź 23:12
MZR: No ujemne to nie będzie

a co z 3
x<4?
to daje log przy podstawie 3 z 4 <0 czy jak to będzie wyglądało?
27 paź 23:14
ZKS:
Czyli ta pierwsza nierówność dla jakiego x jest spełniona.
Tak, to będzie log34.
27 paź 23:20
===:
... zaplątałeś Go na ameus −
27 paź 23:28
MZR: 3x?
to jest zawsze dodatnie wiec
x3>0 dla x∊R
czyli interesuje mnie tylko ta 2 nierówność
czyli log przy podstawie 3 z 4 < 0 znaczy tyle ze x∊(−∞ ; log)?
Przy okazji jak tutaj napisać logarytm? Nie znalazłem w przykładach
27 paź 23:29
ZKS:
logkładka (liczba) liczba
27 paź 23:31
ZKS:
Zapisz tą nierówność, bo piszesz jakieś głupoty log34 jest niby mniejsze od 0? Od kiedy?
27 paź 23:33
===:
log... dolny odnośnik ... podstawa ... liczba logarytmowana
27 paź 23:33
MZR: No właśnie coś mi tu nie pasuje cały czas i nie wiem jak do tego dojść. Spokojnie, spokojnie

Koniec końców mamy
3
x > 0 ∧ 3
x < 4.
pierwszy przypadek spełniają wszystkie liczby
3
x=4 ⇔x=log
34
I jak to się ma do nierówności?
3
x<4 ?
hmm....
x<log
34 tak?
27 paź 23:44
===:
jasne
27 paź 23:46
ZKS:
Tak.
27 paź 23:47
MZR: Dobra, mniej więcej załapałem. Dzięki wielkie
27 paź 23:48
===:
−
27 paź 23:55
ZKS:
Lepiej złapać więcej niż mniej.
27 paź 23:57