nierówność
gabi : znowu ja ,ale miałam duzo takich przykladow zostało mi jeszcze 9 :
−(3x−11)2≥0
27 paź 20:51
Martiminiano: 1. Zastosuj wzór skróconego mnożenia. 2. Rozwiąż nierówność kwadratową. 3. Zrób rysunek
zaznaczając miejsca zerowe. 4. Zaznacz gdzie są wartości dodatnie, a gdzie ujemne i odczytaj
rozwiązanie, którym będzie jeden przedział.
27 paź 20:56
Martiminiano: Pod 2 miało być rozwiąż równanie kwadratowe − wyznacz miejsca zerowe.
27 paź 20:56
gabi : a martiiniano zrobiłys
27 paź 20:59
Martiminiano: −(9x
2−66+121)=0
−9x
2+66−121=0
Δ=b
2−4ac=4356−4356=0
W tym przypadku parabola ma jeden punkt wspólny z osią x (i jest skierowana w dół),
| | 2 | |
rozwiązaniem więc jest po prostu x=3 |
| |
| | 3 | |
27 paź 21:04
gabi : dziękuje

bardzo bardzo
27 paź 21:08
Martiminiano: Nie ma za co

. Mi też dużo osób tutaj pomaga, jeśli coś potrafię, to zawsze chętnie pomogę.
27 paź 21:10