nierówność
gabi : (x−4)(2x−7)≥0
27 paź 20:25
Krystek: m zerowe, wykres i odpowiedź.
27 paź 20:31
gabi : wykres umiem ale jak to rozwiazac
27 paź 20:31
Krystek: Z wykresu odczytujesz wartości nieujemne

27 paź 20:32
gabi : tak ,ale jak rowiazac te nierównosc trzeba podzielic czy inaczej wytumaczysz
27 paź 20:33
olek: 2x2−7x−8x+28≥0
2x2−15x+28≥0
Δ=1
Δ=1
x1=4
x2=3.5
27 paź 20:36
Krystek:

Podałam Tobie link
| | 7 | |
m zerowe tox=4 lub x= |
| |
| | 2 | |
27 paź 20:38
Krystek: Olek x−4=0 lub 2x−7=0
27 paź 20:39