ciągi
olek: Witam. Mam problem z takim oto zadankiem:
Drugi, piąty i dziesiąty wyraz pewnego postępu arytmetycznego tworzą postęp
geometryczny trójwyrazowy. Jaki jest iloraz tego postępu geometrycznego?
jakbym nie próbował to dochodzę to jakiś równań z dwoma niewiadomymi których nie da się
rozwiązać, jak to zrobić?
27 paź 20:25
olek: nikt nie ma pomysłu?
27 paź 20:50
ZKS:
Zapisuj co tam wymyśliłeś.
27 paź 20:51
===:
a1+r a1+4r a1+8r
(a1+4r)2=(a1+r)(a1+8r)
27 paź 21:00
===:
a12+8a1r+16r2=a12+9a1r+8r2
8r2−a1r=0 ⇒ r(8r−1)=0
... i wszystko jasne
27 paź 21:04
olek: nic specjalnego... tak jak napisałem: zapisałem te wyrazy ciągy arytmetycznego jako a1 +
(n−1)r a później wykożystując własności ciągu geometrycznego jakieś zależności ale nic z tego
nie wychodzi skoro mam dwie niewiadome (a1 i r)
27 paź 21:06
olek: nie wszystko jasne

a konkretnie to: 8r
2−a
1r=0 ⇒ r(8r−1)=0 w jaki sposób? gdzie
podziało się a
1?
27 paź 21:08
===:
... przepraszam
r(8r−a1)=0
27 paź 21:11
===:
Wszystko do bani ... tam jest 10 −ty wyraz −:(
27 paź 21:18
olek: no i dalej są dwie niewiadome i nie da się tego rozwiązać, najwyżej można stwierdzić że r może
się równać 0
27 paź 21:19
olek: zgodze się z tym, że "wszystko do bani"

no trudno, nie jest to takie niezbędne zadanie, po
prostu mam je na liście i chciałbym wiedzieć jak to ugryźć ale może nie da tego na
sprawdzianie
27 paź 21:20
olek: tzn mam tutaj coś takiego:
http://www.matematyka.pl/19497.htm ale nie rozumiem jak ten odpowiadający wykonuje
przekształcenia z linijki do linijki, jeśli ktoś rozumie to niech da znać
27 paź 21:21
===:
a1+r a1+4r a1+9r
(a1+4r)2=(a1+r)(a1+9r)
a12+8a1r+16r2=a12+10a1r+9r2
7r2−2a1r=0 r(7r−2a1)=0
27 paź 21:26
===:
1) r=0 lub 2) 7r=2a
1 ⇒ a
1=3.5r
1) to oczywista oczywistość
2) nasz ciąg geometryczny to: b
1=3,5r+r b
2=3,5r+4r
27 paź 21:34
===:
W linku który podajesz ... zaczął odwrotnie tj od q
27 paź 21:38
olek: już czaje, wielkie dzięki
27 paź 21:47
===:
−

przepraszam za zawieruchę −
27 paź 21:47