Basia:
(
n+3n)
n2+2n =
(1+
3n)
n2*(1+
3n)
2n=
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n2*(1 + |
| )2n |
| | n3 | | n3 | |
podstawiamy
t =
n3
n = 3t
jeżeli n→+
∞ to t→+
∞
mamy
(1+
1t)
9t2*(1+
1t)
6t =
[ [ (1+
1t)
t ]
9t*[ (1+
1t)
t ]
6 → e
9t*e
6 = e
3n*e
6 → (+
∞)*e
6 = +
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(
n+3n−2)
n+5 =
(
n−2+5n−2)
n+5 =
(1 +
5n−2)
n+5 =
podstawiamy
t =
n−25
jeżeli n→+
∞ to t→+
∞
5t = n−2
n = 5t+2
(1+
1t)
5t+7 =
(1+
1t)
5t*(1+
1t)
7 =
[ (1+
1t)
t ]
5*(1+
1t)
7 → e
5*(1+0)
7 = e
5