czy jest inny sposób rozwiązania?: Dane są zbiory liczb całkowitych A={1,2,3,4,5}, B={1,2,3,4,5,6,7}.
Z każdego z tych zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo,
że suma wybranych liczb będzie podzielna przez 5.
Liczba elementów OMEGI: kombinacje 1-elementowe ze zbioru 5-elementowego * kombinacje
1-elementowe ze zbioru 7-elementowego = 35
A-zdarzenie polegające na tym, że suma wybranych liczb będzie podzielna przez 5
Zrobiłem tabelkę, pododawałem liczby i zakreśliłem 7 wyników, które są podzielne przez
5.
więc Liczba elementów A = 7
P(A)=7/35=1/5
Czy istnieje inny sposób aby policzyć liczbę elementów A